zondag 22 mei

Joods Kampen leeft op met wandelconcert

Het metaheerhuis (voor rituele reiniging van overledenen) op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden krijgt een opknapbeurt. Om daarvoor aandacht te vragen, geeft The Klezmer Society op zondag 22 mei een concert in de voormalige synagoge met aansluitend – voor iedereen toegankelijke – muzikale optredens met verhalen in Joods Kampen.


Allereerst speelt The Klezmer Society met vier muzikanten in de synagoge nieuwe en traditionele klezmerstukken. Daarna volgt een muzikale stadswandeling door Joods Kampen met de synagoge als vertrek- en eindpunt. Voor bandleider Bert Vos is het bijzonder om aan dit programma mee te werken: “Mijn Joodse familie komt uit Kampen. Mijn vader is er geboren en de namen van mijn familieleden staan in de gedenksteen op de gevel van de synagoge.”

Familieleden
Berts vader Karel overleefde de oorlog door onder te duiken, wat ook geldt voor zijn moeder: kinderboekenschrijfster Ida Vos; terwijl overige familieleden en andere Joodse Kampenaren in de oorlog werden vermoord. Bert: “Maar het wordt geen herdenkingsbijeenkomst. We vieren het Joodse leven in Kampen en staan stil bij wat de Joodse Kampenaren voor hun stad betekenden. Zo worden deze plekken en hun bewoners als het ware tot leven gewekt.” Speciaal voor deze dag schreef The Klezmer Society de ‘Kampener Klezmer Suite’. Het eindpunt van deze muzikale dag is de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden. Die is eigendom van de Joodse gemeente Zwolle en valt onder het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Initiatiefnemer voor de restauratie van het metaheerhuis is een Kamper lid van de Joodse gemeente Zwolle.

Toeval
“Bij toeval zag ik op Facebook een foto van het gebouw voorbijkomen en ben ik op onderzoek uitgegaan, waaruit bleek dat ook andere Kampenaren al jaren interesse hebben om dit huisje te restaureren. Vorig jaar hebben we met Stichting Boete en Verzoening, de consul-beheerder van Joodse begraafplaatsen in Nederland Eduard Huisman en veel vrijwilligers alle graven hersteld. We zijn toen in het metaheerhuis geweest en vonden oude voorwerpen en ornamenten uit de synagoge, die daar sinds de oorlog hebben gelegen.” Omdat het gebouw niet meer in goede staat is, benaderden de betrokkenen gemeente Kampen. “Hartverwarmend, dat zij de restauratie oppakt. Dat doet eer aan de overledenen en hun families.”

Rabbijn
Het concert in de synagoge begint om 11.00 uur en wordt bijgewoond door Eduard Huisman. Wie het concert niet bijwoont, maar wel wil meedoen aan de muzikale wandeling, is welkom vanaf 12.00 uur buiten bij de synagoge aan de IJsselkade 33. Na een pauze vindt er om 15.00 uur een muzikale bijeenkomst plaats bij de Joodse begraafplaats aan de Rondeweg in IJsselmuiden. Daar zal rabbijn Shneur Shusterman uit Lelystad spreken. Kledingverzoek: hoofdbedekking voor heren en bedekte kleding voor dames. De muzikale optredens zijn onder voorbehoud van goede weersomstandigheden; de wandeling gaat altijd door.

Informatie: www.vriendensynagogekampen.nl of www.visitkampen.nl


xxx


CHANOEKA


maandag 29 november 2021
20.00 uur
Stadhuisplein (Burgemeester Berghuisplein 1, Kampen

Opperrabbijn Jacobs viert chanoeka in Kampen \

De viering van dit jaar vindt plaats op het Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen

Chanoeka Kampen 2021

De Chanoekaviering vindt dit jaar - in overleg met de gemeente - niet plaats bij de voormalige synagoge aan de IJsselkade, maar bij het 𝗦𝘁𝗮𝗱𝗵𝘂𝗶𝘀 op het burgemeester Berghuisplein in Kampen. Een uitstekende locatie met voldoende ruimte voor iedereen om volgens de coronaregels het licht van de chanoekia te ontsteken.
Opperrabbijn Jacobs is blij met deze alternatieve locatie bij het Stadhuis. Zo mag het wonderlijke licht van Chanoeka in deze donkere coronatijden ook schijnen op de overheid, die voor moeilijke keuzes staat.

De viering van vorig jaar ín de synagoge was - vanwege de huidige museale functie van het gebouw - een uitzondering vanwege de strenge coronaregels en het vermijden van grote samenkomsten. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog met alle verschrikkingen van dien, dat het licht van de chanoekia weer in de synagoge brandde. Volgens opperrabbijn Jacobs een historisch en emotioneel moment; met in onze gedachten de in concentratiekampen vermoorde Joodse gemeenschap van Kampen.

Aan de chanoeka-viering van Vrienden Synagoge Kampen werken mee: opperrabbijn Binyomin Jacobs, loco-burgemeester Jan Peter van der Sluis, David, Paulien en Jonathan Cohen uit Kampen en klezmerband Mishmash van Quintus.

Dit jaar kunnen we weer meer bezoekers verwelkomen; zij het met inachtneming van de coronaregels, waaronder 1,5 meter afstand van de bezoekers. Omdat Chanoeka een religieuze viering (en geen evenement) is, is een QR-code vooralsnog niet nodig.
Mochten er wijzigingen zijn in regelgeving, tijdstip en locatie, dan maken we dat bekend in onze media. Houd onze website en Facebook daarom in de gaten voor het actuele programma.
We zien er naar uit u weer te ontmoeten en dit wonder van het Licht samen te vieren.
www.vriendensynagogekampen.nl

Kijk voor een impressie van voorgaande jaren op: FOTO'S (vriendensynagogekampen.nl) en lees het bericht hieronder.